1259 words Powered by word counter
In mijn eerste studiejaar kwam ik er al snel achter dat ik meer moest laten, dan ik had gewild en dan ik had voorzien. Hier kun je lezen hoe dit het aan het begin van het eerste jaar ging. Ik had de twee jaar daarvoor al meer balans gekregen in mijn afspraken, hobby’s en activiteiten en moest er opnieuw een aantal schrappen. In eerste instantie voelde dit als gemis, het was alsof ik steeds meer verloor terwijl ik al zoveel moest laten met de weinige energie die ik heb. En hoe ouder ik word, hoe sneller dit lijkt te gebeuren. Ik moest opnieuw keuzes maken terwijl dat niet mijn sterkste kant is. Ik kan er in vast blijven hangen en daarop vastlopen, omdat ik besluiteloos door blijf sukkelen. In feite moest ik gewoon nog duidelijker prioriteiten stellen, nu ik hieraan was begonnen. Ik vroeg God mij te helpen bij het voorbereiden op het aankomende studiejaar.
Voordat het nieuwe studiejaar begint, heb ik dus een activiteit geschrapt waar ik nog maar net aan deelnam. In oktober start ik in de weekenden met Hebreeuws 1&2 en dit kost ook extra tijd en energie.
De keuze tussen kerkdienst en buurthuis was voor mij dit keer snel gemaakt. Ik doe al veel om met mijn prikkelgevoeligheid bij de kerkdiensten te kunnen zijn, omdat ik dat belangrijk vind. Ik wil dit jaar toch proberen om in ieder geval 1 praktijkgerichte studiedag bij te wonen, om te ervaren hoe dat nu gaat met mijn autisme en de balans die ik nu heb. Ze zijn niet verplicht, wat erg prettig is en ik kan naar huis wanneer na het eerste blok blijkt dat het toch te zwaar voor me is. Er worden video-opnamen gemaakt, dus ik kan die thuis ook bekijken en volgen. Waarschijnlijk wordt dat in maart. Ik vind het fijn dat ik niet meer chronisch overprikkeld ben en ook dat ik weet welke zaken mij precies overprikkelen, waardoor ik het beter onder controle heb.
Lezen
Het is niet verwonderlijk dat ik bij een intensieve bijbelstudie veel moet lezen. Omdat ik nu meer weet dan aan het begin van mijn eerste jaar, kan ik mij daar nu beter op voorbereiden. Ik heb het curriculum er bijgepakt en probeer de aanbevolen boeken en modules die ik al weet, vast aan te schaffen. Zo heb ik meteen een goede start. Vorig jaar ervaarde ik (onnodig) druk, omdat ik pas later boeken kon aanschaffen. Een deel van de boeken en modules heb ik dan ook nog niet gelezen, omdat ik deze nog niet in bezit heb. Dit is extra verdiepingsmateriaal en niet verplicht om de tentamens te maken, die zijn hier niet op gebaseerd. Ze dienen als extra verdieping.
Een van de boeken die ik had aangeschaft, is verkeerd bezorgd. Het is vakantietijd en vakantiekrachten bezorgen hier nog al eens in de verkeerde straat of het werd verkeerd gesorteerd, omdat ze op elkaar lijken. Ik hoop dus dat ik, net als andere jaren, dit boek uiteindelijk, net als altijd, in mijn brievenbus vind. Als ik even de mogelijkheid heb om te kiezen, kies ik voor een pakketpunt. Veel boeken zijn tweedehands omdat het anders erg prijzig wordt (en het is duurzaam) en dus is het afwachten welke mogelijkheid ik heb.
De modules bestel ik via school en omdat het vakantie is moet ik daar even mee wachten. Dit jaar zal ik ze wel ‘op tijd’ krijgen, omdat ik dit nu beter kan plannen. De modules zijn dus extra verdiepingsmateriaal, maar behoren tot de vakken Theologie. Wat handig voor mij is, omdat ik op deze manier die vakken ook alvast ‘voor’ kan lezen, in verband met mijn verwerkingstijd en ik hier later tentamen in kan doen wanneer ik ruimte heb voor de losse vakken. Zo komt het twee keer tot zijn recht.
Bijbellezen
Zonder alvast de lessen die openstaan te lezen, lees ik de Bijbelboeken van de eerste maand. Dat scheelt mij met verwerkingstijd, omdat ik dan al een deel weer heb opgeslagen en dus niet dubbel hoef te lezen tijdens de lessen. De overgang van de eerste naar de tweede maand zal wat puzzelen zijn. De samenvattingen en videolessen krijg ik steeds aan het einde van de maand, wat ervoor zorgt dat ik deze pas daarna kan verwerken. Waar ik vorig jaar een maand ‘voor’ liep, loop ik dadelijk een maand ‘achter’. Wel nog steeds ‘binnen de tijd’ en het geeft mij ruimte om vast voor te lezen. Zo doen ze dit eigenlijk ook bij de lessen op locatie.
Tentamens
Ik wil hier dit jaar wel aan beginnen, zodat ik voorbereid ben op het derde jaar en tentamens kan maken. Ik doe de tentamens van jaar 1 en jaar 2, in jaar 3 en jaar 4. Dat klinkt propvol, maar valt met mijn indeling mee. Ik kan in jaar 3 en 4 het materiaal van jaar 1 en 2 meenemen en het extra lesmateriaal voor jaar 3 en jaar 4, kan ik na het behalen van het certificaat ook nog lezen. Ik heb de eerste 2 jaar echt nodig om balans te vinden en bekend te raken met de stof.
Een nieuwe Bijbel
Begin juni ontving ik mijn nieuwe Bijbel. Ik was toe aan een andere vertaling en ik wilde schrijfruimte. Mijn keuze viel daarom ook op de HSV Notitiebijbel. Mijn Bijbelschool en mijn kerk gebruiken allebei de NBV21, dus die wordt door mij ook nog steeds veel gebruikt. Ik zit eraan te denken om daar van de Schrijfbijbel aan te schaffen, omdat er vaak rake stukken duidelijk voor mij worden tijdens de preek en ik deze nu bij thuiskomst op doorzichtige post-its op schrijf en in mijn Bijbel plak. Ik kan niet schrijven en luisteren tegelijk, dat laat mijn verwerkingssnelheid niet toe. Schrijven tijdens de preek heeft dan ook niet zoveel zin. Gelukkig lukt het mij dit lang genoeg vast te houden tot ik thuis ben, maar de rest van de preek ben ik dan kwijt.
Bijbelvertalingen
Ik vind de HSV Notitiebijbel erg fijn en het daagt mij uit de bijbelvertalingen te blijven leren. Tegelijk is het een bewijs aan mijn 10-jarige ik, dat we heus op een dag de Staten Vertaling kunnen lezen. Nog fijner is dat er tijdens deze studie aandacht aan besteed wordt tijdens themalessen. Ik ben erg gemotiveerd om de Bijbeltalen en Bijbelvertalingen te leren lezen, vandaar dat ik Hebreeuws ga leren.
Andere cursussen
Op dit moment volg ik een cursus projectmanagement tussen de studiejaren in. De cursus bleek pittiger dan verwacht en gelukkig ligt dat niet aan mij. Anderen vinden dit namelijk ook. Ik zit er dan ook aan te denken om nu te doen wat ik kan en de rest te bewaren voor volgend jaar. Op die manier kan ik dat in de tussenperiodes doen. Bijbelschool gaat voor.
Balans
Ik heb dus meer balans weten te krijgen en betere prioriteiten leren stellen. Ook heb ik mij beter kunnen voorbereiden op komend studiejaar.
Een zegen
Ik wil mijn spaarzame energie aan God kunnen geven en ik ben dankbaar dat ik dit ook in mijn persoonlijke situatie kan doen. Tegelijk zorgt het ervoor dat ik juist nu meer contact heb met anderen dan ooit.
Ik vond zegen in de noodzaak alleen te zijn en veel tijd te kunnen door brengen met God en God gaf mij verbinding. Hier zal ik later meer over schrijven.
Voor nu Gods zegen gewenst.
Vraag van de week
Hoe helpt God jou bij het voorbereiden op het aankomende studiejaar? Hoe bereid jij je voor op je studie, werk of andere dingen (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of dagbesteding)?
Geef een reactie