2209 words Powered by word counter
Het lijkt een einde jaars blog, zo met de titel. Dit komt omdat ik vorig jaar november met een nieuwe stapel boeken begon. Ik lees graag boeken die zowel een persoonlijke als een christelijke insteek hebben en ook boeken die aan de hand van een Bijbelse Figuur dieper ingaat op wat ons kan bewegen als mens.
De dag na mijn verjaardag kwam de Nederlandse vertaling van het boek “God never gives up on you.” van Max Lucado uit. “God geeft jou nooit op.” aan de hand van het verhaal van Jakob. Hannah Schuller, sprak tijdens een dienst van Hour of Power (begint op minuut 8.30, mocht je niet de hele dienst willen bekijken) met Max Lucado over dit boek en ik wist dat ik die moest lezen. Verder op in dit blog schrijf ik over dit boek.
Voor het komend jaar wil ik weer minstens 5 van dit soort boeken lezen, waaronder weer van Max Lucado. Vaak zijn er dingen die je heus wel weet, maar daaronder verstopt toch een angst, onzekerheid of twijfel over iets. Deze boeken helpen dit ‘aan het licht’ te brengen voor mijzelf. Niet iedereen vindt dat makkelijk, en dat is het ook zeker niet, maar als ik wil blijven groeien in God dan moet er toch extra licht op geschenen worden Efeziërs 5:6-14.
Vrijspraak is voor losers
Zo. Vrijspraak is voor losers. De titel hakt er in en trok ook meteen mijn aandacht toen ik het een keer voorbij zag komen. Het is ook geen boek om te lezen, wanneer je het moeilijk vindt dat er aan je geloofsbeleving wordt getrokken (dat heeft niet zoveel met de titel te maken, maar dat geldt denk ik voor alle boeken hierover die ik lees). Of wanneer je expliciet taalgebruik echt niet vrijwillig je leven binnen laat. Het is een rauw en eerlijk boek en Nadia schuwt er niet voor om dingen te zeggen zoals ze zijn, of zoals zij gelooft.
Nadia Bolz-Weber is een Lutherse predikant in The House For All Saints and Sinners, een gemeente binnen de Evangelisch-Lutherse kerk in Amerika. Ooit zat ze aan de drank en drugs, ze zit onder de tatoeages en ze ziet er ruig uit. Laat ik beginnen met dat ik dat heerlijk vind. Iets anders dan de vroomheid die verwacht wordt van een predikant. De predikant is ook een mens, zoals jij en ik.
Op de achterkant van het boek staat de volgende quote:
“Ik denk dat Gods werk in deze wereld altijd door zondaars gedaan wordt. Daar is niks mis mee. Soms zijn de mensen die het minst geschikt zijn precies de mensen waar God naar op zoek is.”
Denk daar maar eens over na, de volgende keer dat je je niet geschikt voelt als christen, wanneer je denkt nog niet christen genoeg te zijn. Want de Bijbel zegt ook zoiets:
Wat dit boek mij leerde
Wat dit boek mij leerde is dat ik niet pas christen ben, wanneer ik aan een onhaalbaar plaatje van andere christenen voldoe. Ze voldoen zelf ook niet aan hun eigen plaatje en dat kon ik tot dit boek niet zien. De focus lag op het niet goed genoeg zijn als christen. De perfecte christen bestaat niet, daar heb ik al eens eerder over geschreven. Ik val en ik sta op, er zijn dagen dat ik vergeet te bidden bij het eten (of dat ik überhaupt moet eten en bid ik automatisch ook niet) en er zijn dagen dat ik God vergeet te danken dat ik weer een nieuwe dag heb gekregen. En zelfs wanneer je dit helemaal niet doet, is dat helemaal oké.
Nadia schrijft niet alleen over zichzelf en hoe ze dagelijks faalt, als christen, als mens en als predikant. Ze schrijft over de ontmoetingen die ze heeft met verschillende mensen die door de maatschappij niet direct als christen worden gezien, of niet geschikt als christen. Nadia schrijft over de buitenbeentjes in haar gemeente, want dat is het, een gemeente vol buitenbeentjes.
Ze voelen zich niet thuis in een andere gemeente, hebben soms nog nooit eerder een kerk van binnen gezien, zijn verslaafd of zijn crimineel geweest. Sommige hebben de kerk ooit verlaten omdat ze er een buitenbeentje waren (en vonden God weer in HASS), of zijn om dezelfde reden overgestapt naar House For All Saints and Sinners. Ook ontmoet ze mensen die ook niets met haar kerk hebben. Stuk voor stuk imperfecte mensen die iets aan Nadia van God laten zien, die Nadia iets leren. In plaats van dat zij alleen hen wat leert over God. Imperfecte mensen die, zoals de ondertitel van het boek beschrijft: zowel zondaar als heilige kunnen zijn (“Ieder mens kans zowel zondaar als heilige zijn”).
Als David je vader is… en Als Jozef je zoon is…
Dit zijn twee boeken die over hetzelfde gaan. Als David je vader is… kijkt met een Bijbelsperspectief vanuit imperfecte ouders naar hun verslaafde kind. Als Jozef je zoon is… kijkt met een Bijbelsperspectief vanuit verslaafde (jong)volwassen kinderen naar hun imperfecte ouders. Want daar gaat in deze boeken onder andere om: verslavingen. Verslavingen die zijn ontstaan door de jeugd van deze mensen. De jeugd en patronen van de ouders en de invloed die het heeft op deze verslavingen. Je hoeft niet verslaaft te zijn aan drugs, drank of andere zaken die als ‘zware’ verslavingen gezien worden. Je hoeft zelfs helemaal nergens verslaaft aan te zijn, om deze boeken herkenbaar te kunnen vinden.
Iets wat we in de psychologie steeds meer tegenkomen is “systeemtherapie”. Deze boeken halen dit systeem, het familiesysteem, aan en schijnen licht op de doorlopende patronen binnen een (volwassen) gezin.
Teun Stortenbeker, de schrijver van deze boeken, is grondlegger en oud directeur van Stichting de Hoop hier in Dordrecht, een Evangelische GGZ instelling. Heden heeft hij samen met zijn vrouw Dinie het pastoraal centrum New Hope opgezet en is hij daarvan de voorzitter en een van de hulpverleners. Hij schrijft dan ook over een aantal anonieme cliënten, hun levensverhaal. Genezing en in enkele gevallen de cliënten die tot geloof komen (je hoeft niet christelijk te zijn om bij de Hoop hulp te krijgen). Waarbij hij de levens van koning David en Jozef de dromer als voorbeeld neemt. Geen van allen zijn zoals David en Jozef, maar bepaalde keuzes die gemaakt zijn, de onbewuste redenen die er achter lagen. De familiepatronen worden naar mijn idee heel goed uitgelegd. Elk mens kan zich daar in herkennen.
Wat deze boeken mij leerde
Wat deze boeken mij leerde was vooral zowel mijn vader in een ander perspectief te zien, als naar mezelf te kijken vanuit zijn perspectief. Mijn vader en ik hadden geen grote problemen, vanaf mijn geboorte was ik al een papa’s kindje en had het (ogenschijnlijk) het zwaarst met zijn overlijden (dat was natuurlijk niet zo). We leken op elkaar en we hadden geen woorden nodig om elkaar te begrijpen. Toch zat er altijd iets wat vooral later onbewust is gaan spelen en dat was het geloofsleven van mijn vader. Zijn bescherming naar mij toe betreft zijn eigen jeugd en de hoeveelheid vragen die onbeantwoord bleven. Ik had een Bijbelsperspectief nodig om hier anders naar te kunnen kijken. Die bleef lang uit doordat de problemen niet begrepen werden door anderen.
Dit zijn twee hele dunne boeken, de eerste 85 bladzijden, informatie over de Hoop niet meegerekend, de tweede 128 bladzijden, ook de informatie over de Hoop niet meegerekend. Ik vind ze ondanks dat erg krachtig. Teun vertelt genoeg om begrip te krijgen over de verhoudingen binnen je gezin (van herkomst).
God geeft jou nooit op
De Nederlandse vertaling van God geeft jou nooit op kwam uit op 15 april, een dag na mijn verjaardag. Zoals ik aan het begin van dit blog schreef, leerde ik over dit boek tijdens een dienst van Hour of Power. De originele versie was toen net 5 à 6 maanden uit. Ik wist dat ik dit boek voor mijn verjaardag zou willen en heb deze toen ook cadeau gedaan aan mezelf.
Aan de hand van het verhaal van Jakob, schrijft Max Lucado de verschillende momenten dat God een mens nooit opgeeft. We kunnen zelf soms denken en geloven dat we het verpest hebben. Anderen kunnen ons laten geloven dat dit zo is. Of we denken of geloven dat Hij er nooit voor je is geweest. Elk hoofdstuk heeft reflecterende vragen. Passend bij het hoofdstuk en helpt je zo na te denken en te reflecteren op jezelf, je verleden, je leven en op hoe God je ziet in al deze aspecten.
Wat dit boek mij leerde
Wat dit boek mij leerde is dat hoe ik naar mezelf keek, niet is hoe God naar mij kijkt. Ik heb een moment in mijn leven gehad waarop ik een valse realisatie had. Ik leerde zo van mensen dat iemand als ik niet mag bestaan en ik projecteerde dit uiteindelijk op God. Mijn (onbewuste) gedachte werd: “God is er wel voor anderen, maar niet voor mij.” En: “Ik geloof wel in God, Hij gelooft alleen niet in mij.” Ooit dacht ik zelfs dat ik spontaan in vlammen zou opgaan, zou ik weer een kerk betreden. Zo erg dacht ik dat God hetzelfde van mij vond. Als dat de mensen om mij heen en de mensen die ik bleef ontmoeten van mij vonden.
Probeer jij maar eens zo op God te vertrouwen, dat je vertrouwt dat Hij er voor je is en je ziet en je helpt. Wanneer je dit soort overtuigingen (onbewust) hebt. Dat lukt niet, zelfs al ben je elke dag met Hem bezig. Zelfs na mijn doop, bleef dit deels onbewust spelen. Inmiddels weet ik dat ik de projecties van anderen droeg. Ze projecteerden hoe ze (onbewust) naar zichzelf kijken. Hoe ze geloven dat God naar hen kijkt, op mij (net zoals ze zichzelf op mij projecteerde). Dit leert mij nu dus heel veel over hun eigen relatie met God. Die soms aan de buitenkant heel diep kan lijken. Ik vind het jammer dat dit in de weg staat van hun groei en relatie.
Reflecterende vragen
De reflecterende vragen heb ik nog niet gemaakt. Door hoe mijn hersenen informatie verwerken, heb ik daar de tijd voor nodig. Die bij de eerste keer van het lezen van dit soort boeken de “flow” van het lezen te veel onderbreekt. Ik lees dit soort boeken dus minstens twee keer, waarbij ik de tweede keer de vragen meeneem. Doorgaans doe ik dit niet direct achter elkaar, zodat ik de tijd heb de informatie die niet vatbaar is voor mijn gebrekkige korte termijn geheugen, op te slaan.
Is er een hemel voor autisten
Al eens eerder schreef ik een klein beetje over Is er een hemel voor autisten, van schrijfster Alianna Dijkstra. Die zelf ook autisme heeft. In het boek interviewt Alianna christelijke autisten, hun naasten, predikanten en hulpverleners en brengt ze autisme en geloof samen. Het geeft een korte persoonlijke inkijk in hoe christenen met autisme hun geloof ervaren. Hoe dit samen kan werken met de omgeving, de moeilijkheden die ervaren worden met bijvoorbeeld naar de kerk gaan. Ook juist weer hoe diep een geloof kan zijn, of heel moeilijk omdat het niet tastbaar is.
Hoewel het interviews zijn, zit er naar mijn idee een goede flow in het boek. Het voelt niet heel “interview-achtig” aan. Het is overzichtelijk en er zit variatie in de interviews. Ook schrijft ze tussendoor haar eigen ideeën.
Wat dit boek mij leerde
Wat dit boek mij leerde is dat ik niet de enige ben die moeilijkheden ervaar als christen met autisme. Veel was zekere zin herkenbaar. Het liet mij wat minder alleen voelen, in bijvoorbeeld de moeilijkheden om naar de kerkdienst te kunnen gaan.
Het was fijn te lezen dat anderen hier ook problemen mee ervaren. Hoewel ik het niemand wens is de herkenbaarheid prettig en maakt het minder eenzaam op dit gebied. Ik weet nu dat ik niet alleen ben. Daarom vind ik het fijn dat ik nu deze blog bijhoud en weet dat er mensen zijn die zich herkennen in de dingen die ik schrijf. Vast niet alles want iedereen is anders, maar net als het boek van Alianna Dijkstra is er enige herkenbaarheid. Het is fijn te weten dat anderen zich hierdoor wat minder alleen voelen en zich begrepen voelen door iemand.
De volgende 5 boeken
De volgende 5 boeken die ik wil lezen zijn:
- What Happens Next: A Traveler’s Guide Through the End of This Age van Max Lucado (Ik hoop dat hier ook een Nederlandse vertaling van uit komt en anders koop ik de Engelse vertaling)
- God zal je helpen van Max Lucado
- Omdat God ernaar verlangt mens te zijn – Overwegingen bij Kerst en Pasen van Tomáš Halík
- Raak de wonden aan van Tomáš Halík
- Een warme band met God – Praktische inzichten uit de psychologie van hechting van Mieke de Boer-Sonnenschein
Vraag van de week
Lees jij boeken die je helpen in je groei in God? Wat voor boeken vind je fijn om te lezen?
Disclaimer: ik ben geen recensie schrijver, ik schrijf dus puur vanuit mezelf en wat ik er van leer. Ook zijn de links naar de genoemde boeken niet gesponsord en gedeeld ter informatie voor degene die geïnteresseerd zijn geraakt. Zelf koop ik boeken zo veel mogelijk tweedehands via boekwinkeltjes.nl, Marktplaats en een enkele keer in kringloopwinkels.
Geef een reactie