Over mij

Sandra

Op Wandelend met God schrijf ik met een rauw randje over mijn persoonlijke ervaring met geloof en autisme. Hierin beschrijf ik regelmatig herkenbare uitdagingen en neem ik mee wat ik op Bijbelschool leer. (bijna) Elke week een nieuwe blog. Meer over mij te weten komen?

Jeremia 1:19 HSV
Zij zullen tegen u strijden, maar zij zullen niet tegen u op kunnen,
want Ik ben met u, spreekt de HEERE, om u te redden.

I am – The Crowder

There’s no space where His love can’t reach
There’s no place where we can’t find peace
There’s no end to Amazing Grace

Take me in like an orphaned child
Take me in with Your arms spread wide
Never let go, never leave my side

Op dit moment lees ik: Raak de wonden aan

leestip: Is er een hemel voor autisten?

Boek: Is er een hemel voor autisten?
Speciale interesses en andere obess eh.. hobby's

2260 words Powered by word counter

Speciale interesses. Een van de criteria van een autisme diagnose is dat je gefixeerd of obsessief met dingen bezig kunt zijn die je interesseren. Een hyperfocus die uren kan aanhouden, kan daar mee gepaard gaan. Er kan veel tijd en geld in zitten en ik vraag mij soms af wat God hier van vindt. En wat als religie of de Bijbel een speciale interesse is? Een voordeel van autisme kan zijn dat je helemaal opgaat in God. Kunnen mensen met autisme ‘gewoon’ hobby’s hebben, of zijn het altijd en alleen maar speciale interesses?

Toen ik met Bijbelschool begon liep ik vast. Ik kon niet meer de dingen doen die ik hiervoor deed en het volgen van mijn prikkelplan werd hierdoor wat moeilijker. Eén van de dingen die een prikkelplan voor mij een prikkelplan maakt, is dat er interesses opstaan die mij helpen te ontprikkelen of niet nog meer overprikkeld te raken. Tegelijkertijd werd ik gedwongen om een hele hoop te herzien, wilde ik Bijbelschool kunnen volgen. 

Toegegeven, ik was er in het eerste jaar heel strikt in. Dit komt ook omdat ik nog niet wist hoe alles precies zou gaan en ook wilde ik mijn beste tijd, die op dat moment midden in de nacht na het opstaan was, aan God geven. Dit wil ik nog steeds, maar zeker sinds de medicatie goed zijn werk doet, er meer balans is en ik niet meer midden in de nacht wakker ben voor de meeste rust, verschilt dit moment van dag tot dag.

Ook waren er toen, net als nu, dagen of weken dat het me niet lukte om Bijbelschool te volgen. Het wordt inmiddels wel steeds minder, maar ik denk dat het altijd een ding zal blijven. Dit komt vooral vanwege de tijd die het me kost iets te verwerken.

Speciale interesses en hobby’s

Nou wil het zo dat ik er achterkwam dat mijn interesses en hobby’s flexibel zijn, terwijl de speciale interesse als geheel juist altijd hetzelfde blijft. Zo is dat eigenlijk altijd geweest en die interesses zijn sinds ik klein was niet meer veranderd. Waar liep ik dan op vast? Ik moest kiezen welke boeken ik wel en welke boeken ik niet lees. Of beter gezegd, wanneer ik ze wel en niet lees. (portret) Tekenen dat ik langzaam weer aan het oppakken was, kwam in het geding en dat is tot nu nog niet veranderd. En van lieverlee leerde ik dat veel van mijn interesses ook in Bijbeltijd en tijd met God te stoppen zijn.

Laat ik vooropstellen dat ik geen autist ben die alles of mega veel weet over haar interesses. Vaak genoeg wanneer ik wel veel weet, kan ik het amper verwoorden of heb veel tijd nodig om dit te kunnen doen. Hierin word ik beperkt en inmiddels maakt me dat niet meer zo onzeker als dat het vroeger deed. Op deze blog schrijven helpt er zeker aan mee, ik kan de tijd nemen die ik nodig heb en daarom schreef ik vroeger ook liever dan dat ik sprak over wat er in me om gaat. Er zijn ook dingen, zoals schrijven, die ik lang niet gedaan heb omdat gepest worden ervoor zorgde dat ik ermee stopte. Alleen hierdoor raakte ik ook deel van mijn communicatiemiddel kwijt. Ook leerde ik in de hulpverlening dat dit niet gewenst was. Ik moest maar gewoon beter leren communiceren met mijn mond.

Creatief type

Zolang ik mij kan herinneren ben ik graag creatief bezig. Dit kan van alles zijn; van freubelen met kraaltjes, tot kaarten maken en (portret) tekenen. Later kwamen daar af en aan wat dingen bij, zoals haken en kleding naaien. Ministeck maakte plaats voor diamond painting en puzzelen veranderde in Lego. Ik speelde vroeger ook wel met Lego, die van mijn broer, maar echt veel interesse had ik er nooit eerder in. Ik ben nooit met alles tegelijk bezig en het wisselt zich altijd per periode af. Het schrijven hoort er natuurlijk ook bij, ik schreef vroeger graag korte verhaaltjes en gedichten. Door wat ik net schreef heb ik dit eigenlijk sinds mijn tienerjaren niet meer gedaan.

Zonde, misschien moet ik er weer eens mee aan de slag. Het creatieve zag je ook in de kleuren waar ik van houd. Hoewel ik het tegenwoordig rustig houd omdat het me eigenlijk zwaar overprikkeld en ik wat minder eigenwijs ben geworden.

Geschiedenis nerd en lezen

Ook ben ik sinds ik klein was al een geschiedenis nerd, net als mijn vader. Mijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog heb ik van hem en ik lees daar van alles over. Van fictie tot non-fictie en alles ertussenin. Vorig jaar leerde ik wel dat ik er zwaarmoedig van kan worden wanneer ik er te veel mee bezig ben. Op dat moment las ik een jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog, die omdat het een jeugdboek is, “luchtig” geschreven is. Wat ik knap vind met zo’n beladen onderwerp. Nu ik wat minder kan lezen over de Tweede Wereldoorlog omdat ik ook veel lees voor Bijbelschool, leer ik langzaam om balans te vinden in de boeken die ik lees over dit onderwerp. Dit helpt mijn mentale gezondheid en ik raak er niet zo zwaarmoedig van.

Verder lees ik ook graag over andere dingen, zoals de slavernij zowel van Nederland als elders in de wereld. Het Augustijnenhof bracht na veelvuldig onderzoek in juni 2023 een boek uit over de slavernij in Dordrecht. Omdat ik lid ben van hun gratis tijdschrift Dordrecht Monumenteel, kon ik als een van de eersten een kopie bestellen. Op dat moment was er een beperkte oplage, maar inmiddels is dit – voor zover ik heb begrepen – niet meer het geval en is het boek te bestellen. Geraffineerd Dordrecht, luidt de titel. Ik vind het geniaal gekozen omdat geraffineerd hier een dubbele betekenis heeft. Geraffineerd duidt zowel op de suiker(plantages) – Dordrecht was de derde suikerstad van de noordelijke Nederlanden – als op geraffineerd in gedrag. Slinks, sluw, subtiel, doortrapt, kwaadaardig om maar een aantal synoniemen op te noemen.

Zeer interessante informatie voor mij om als geboren en getogen Dordtenaar en geschiedenis nerd te lezen.

Historische plaatsen en musea bezoeken

Ook bezoek ik graag historische plaatsen en musea. Vooral het bezoeken van plaatsen vind ik erg interessant. In 2021 ben ik bijvoorbeeld naar Drenthe afgereisd om Frederiksoord te bezoeken en daar het museum de Proefkolonie te bezoeken. Heel erg veel kilometers fietsen in de omgeving richting Veenhuizen, om vervolgens daar het Nationaal Gevangenismuseum te bezoeken (ik kan het niet aanraden dit alles op één dag te doen, ik heb flink moeten herstellen). Veel mensen hebben verre voorouders en aanverwanten die wel een keer in de Proefkolonie of andere kolonies van de Koloniën van Weldadigheid hebben gewoond. Het heeft een idealistische voorgeschiedenis, maar de realiteit was allesbehalve ideaal. Toch zijn er nog steeds genoeg mensen die het idealiseren en het als een goede oplossing zien. Ook vinden ze – al dan niet stiekem – dat mensen het ‘verdienen’ en dat de samenleving ermee gered word (dit werd toen ook zo gezien).

Niet verwonderlijk dat het in mijn positie dan ook triggerde, maar soms moet ik dingen doen ook al doen ze pijn en toen ik ging had ik nog niet zoveel informatie als dat ik nu heb.

Het boek De Proefkolonie, dat logischerwijs over de Proefkolonie in Frederiksoord gaat, laat een zwarte schaduwzijde zien van deze geschiedenis die vandaag de dag nog doorsijpelt in onze “maakbare” maatschappij. Ook ik zelf heb met enkele zaken daarvan te maken gehad – hoewel het 200 jaar geleden vele malen erger was dan nu – en ik heb het boek dan ook nog steeds niet uitgelezen. Na zo’n 35 bladzijden heb ik het nog niet opnieuw durven oppakken, zo heftig vond ik het meteen al. Inmiddels heb ik een groot deel daarvan al geheeld, dus misschien is het dit jaar weer de tijd om het opnieuw te proberen.

Boekenwurm

Na het lezen van bovenstaande begrijp je misschien – of niet – dat ik een enorme boekenwurm ben. Al sinds ik klein was ben ik een fervent lezer, maar de laatste 15-18 jaar is er weinig van terechtgekomen. Sinds vorig jaar lees ik weer een stuk meer en ik merk dat ik het gemist heb. Ik heb niet meer, zoals ik als kind had, een abonnement op de bibliotheek. Als kind las ik makkelijker het maximaal aantal te lenen boeken binnen de tijd uit, dan dat ik nu vaak als volwassene met één boek doe. Zonde van zo’n abonnement dus. Om die reden – en omdat het beter is voor het milieu – koop ik mijn boeken zo veel mogelijk tweedehands.

Ik lees verschillende genres, maar altijd komt het wel op hetzelfde neer. Spanning, fantasie, geschiedenis, informatief (meestal iets van psychologie en gedrag) en (auto)biografieën al dan niet fictief gebaseerd op. Nu ook boeken uit mijn jeugd, jeugdliteratuur dus. De boeken uit mijn jeugd bevatten ook nog boeken series als Floortje (Bellefleur) en de boeken van o.a. Carry Slee. Er is ook nog een serie over ballerina’s, maar wanneer ik er op zoek kan ik hem niet vinden. En wat ik wel vind, is niet de serie die ik bedoel.

Boekenpakketten en tijdschriften

Via de basisschool kon ik minimaal één keer per jaar een boekenpakket bestellen, je kon kiezen uit verschillende pakketten passend bij je AVI niveau. Hoewel ik opgroeide met taalproblemen, was dit met lezen nooit een probleem. Een voordeel van een disharmonisch profiel. De problemen zaten voornamelijk in meer tijd nodig hebben iets aan te leren, (langzaam) schrijven en het in de war raken van werkwoordspelling en grammatica. Met lezen had ik daar geen problemen mee en als ik er niet over na hoef te denken valt het gelukkig ook redelijk mee. Goed, ik kreeg dus altijd die boekenpakketten en bracht altijd vrolijk het formulier naar mijn moeder om in te vullen. Ook was ik lid van de Bobo en later de Taptoe, hoewel ik nu geen tijdschriftenmens meer ben.

Tot de Yes stopte eind 2010 las ik nog geregeld tijdschriften. Als pre-tiener tot mijn 14e had ik af en aan een abonnement op de Tina of kocht deze los in de supermarkt en ook kocht ik geregeld andere tijdschriften zoals de Donald Duck. Als er weer ergens een proefabonnement van was, dan mocht ik deze meestal wel. Natuurlijk kon ik niet op alle tijdschriften die ik las, een abonnement hebben. Graag las ik ook het tijdschrift Penny en ik wilde zelf ook paardrijden. Helaas mocht het niet omdat mijn moeder bang was van paarden.

Goed, het is volgens mij wel duidelijk dat ik graag lees 😀

Leergierig

Verder leer ik graag. Ondanks moeilijkheden op school, ben ik altijd leergierig geweest en afhankelijk van welke leraar je dat vraagt zal dit beaamt of ontkend worden. Afhankelijk van de leraar was ik ook of een rustig kind of een druk kind (beide klopt namelijk). Als ik niet kan studeren of algemene dingen leren, verander ik in een onderprikkeld apathisch wezen, wat tegenstrijdig is aangezien ik van studeren ook overprikkeld (en druk) kan raken. Vicieuze cirkel, want dat zorgt er dan weer voor dat ik ook niet kan leren. Ik heb dan ook wel eens een diagnose depressie erbij gehad als tiener. Want ik kreeg ook nog eens CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) na twee keer achter elkaar Pfeiffer te hebben gehad. Maar de oorzaak werd niet gezien en ook dat het geen depressie was.

Soms denk ik dat ze het niet wilden zien, maar ja wie ben ik. Luisteren werd er in ieder geval niet gedaan en als het gedaan werd, werd er wat anders van gemaakt. Belangrijk is het dan ook voor mij om balans te vinden in de onderprikkeling en overprikkeling, nu nog steeds. Bijbelschool helpt hier heel goed bij, door de flexibiliteit die het me geeft binnen de deadlines die er zijn. En als je die niet haalt is het ook niet erg, je moet namelijk na 4 jaar (in mijn geval) minimaal 50% van de lessen gevolgd hebben. De rest volg ik zonder eindtijd, zoals het Bijbels Hebreeuws wat ik nu leer. Enig puntje kan soms zijn, wanneer lesmateriaal verouderd raakt. Dan kan het zijn dat ik opnieuw moet beginnen, mocht ik een tentamen willen doen.

Nog meer interesses?

Zijn er nog meer interesses? Er zijn tv-series die ik graag volgde en volg, maar ik kan ook heel goed zonder televisie. Op dit moment heb ik bijvoorbeeld weer mijn streamingdiensten (behalve Spotify, want muziek is belangrijker voor mij) opgezegd en doe ik het met de live-tv en de programma’s die ik kijk, die gratis vooruit of terug te kijken zijn van de NPO. Wanneer ik wel streamingdiensten heb is dat eigenlijk standaard de NPO en een afwisseling tussen Amazon Prime, Disney+, HBO, Videoland en Netflix. Het is afhankelijk van wie een aanbieding heeft. Omdat ik niet zo veel (actief) kijk, vind ik het het niet waard om de volle prijs te betalen.

God en de Bijbel

Veel van mijn interesses kan ik ook meer focussen op God en de Bijbel. De Bijbel staat natuurlijk vol geschiedenis en als je wilt kan je er ook creatief mee aan de slag. Veel boeken die ik op dit moment lees gaan natuurlijk over de Bijbel en over God en ook blijf je leren met de Bijbel en zijn er verschillende dingen en manieren waarop je kunt leren. De variaties lijken een beetje eindeloos, maar ik vind het fijn om de focus er wat meer op te leggen met mijn interesses.

Vraag van de week
Welke (speciale) interesses heb jij? Zijn er ook die de focus op God en/of de Bijbel hebben?

Abonneer je op de nieuwsbrief
Je krijgt 1x per maand een e-mail met de nieuwste berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *