Over mij

Sandra

Op Wandelend met God schrijf ik met een rauw randje over mijn persoonlijke ervaring met geloof en autisme. Hierin beschrijf ik regelmatig herkenbare uitdagingen en neem ik mee wat ik op Bijbelschool leer. (bijna) Elke week een nieuwe blog. Meer over mij te weten komen?

Jeremia 1:19 HSV
Zij zullen tegen u strijden, maar zij zullen niet tegen u op kunnen,
want Ik ben met u, spreekt de HEERE, om u te redden.

I am – The Crowder

There’s no space where His love can’t reach
There’s no place where we can’t find peace
There’s no end to Amazing Grace

Take me in like an orphaned child
Take me in with Your arms spread wide
Never let go, never leave my side

Op dit moment lees ik: Raak de wonden aan

leestip: Is er een hemel voor autisten?

Boek: Is er een hemel voor autisten?
Bijbellezen met autisme

1544 words Powered by word counter

De Bijbel is een moeilijk boek om te lezen. Als je verder wilt lezen dan de oppervlakte, kan je al gauw tegen een hoop onduidelijkheid aanlopen. Het kan ook zijn dat dit helemaal niet lukt, of dat je niet weet dat er meer is dan wat er letterlijk geschreven staat. Beide kunnen zowel te maken hebben met je geloof (o.a. hoe je de Bijbel hebt leren lezen. Letterlijk of binnen context, deductief of inductief) en in hoevere je daar van bent afgeweken of niet, als met autisme en de kenmerken die dit kunnen bemoeilijken (o.a. zwart-wit denken, moeite met beeldspraak, veel (of alles) letterlijk nemen, en/of veel vragen hebben).

Hoe makkelijk ik door mijn autisme zaken letterlijk kan nemen, hoe moeilijk ik dat kan met Bijbellezen. Wanneer ik iets letterlijks lees, kunnen daar zo 20 vragen bij ontstaan. Ergens heb ik dan door dat wat ik lees, voor mij ‘niet klopt’. Het Woord van God klopt volgens jou niet?? Nee, dat bedoelde ik niet. Ik heb door dat hoe ik het lees op dat moment niet klopt. Ik heb dus door dat iets of onduidelijk is, of ik maak een denkfout in de interpretatie, of de context is niet duidelijk. Het werd vaak niet zo gewaardeerd dat ik zoveel vragen had, terwijl ik juist wilde begrijpen.

Toen mijn vertrouwen in het Bijbellezen begon te groeien, moest ik uitzoeken hoe ik dit het beste voor mijzelf kon doen. Ik wilde in mijn Bijbel kunnen schrijven, onderstrepen en makeren, ik wilde alleen niet mijn Bijbel ‘verpesten’. Het was spannend om daarmee te beginnen en verschillende methodes uit te proberen. Inmiddels heb ik een notitiebijbel en een methode voor mijzelf gevonden, waarbij ik (buiten Bijbelschool om) niet te veel door denk. Vanwege mijn autisme kan ik namelijk nog wel eens te ver over iets doordenken en dan klopt het natuurlijk niet meer, of in ieder geval niet helemaal. Het is fijn om wat ruimte te hebben om kleine aantekeningen of begrippen te kunnen opschrijven.

De Bijbel

In de Bijbel komen veel beelden en abstracte begrippen voor. Het verschilt per persoon hoeveel moeite deze hiermee heeft. Behalve de Bijbel zelf, zijn de woorden niet tastbaar (in letterlijke zin). Dit kan het toekennen van een betekenis bemoeilijken. Veel woorden hebben ook nog meerdere betekennissen. Wat er voor zorgt dat een woord in verschillende contexten, iets heel anders kan betekenen. Het hielp voor mij om op een gegeven moment de Bijbel in Gewone Taal, te lezen. Dat maakte de Bijbel een stuk begrijpelijker. Vervolgens ben ik de Bijbel Dichtbij gaan lezen, dat is een Bijbel in Gewone Taal met extra uitleg en achtergrond. Beide hebben er aan bij gedragen dat ik inmiddels de Herziene Staten Vertaling lees en kan begrijpen. Voorzover mijn autisme niet in de weg zit tijdens het lezen.

Het kan zijn dat je geen andere vertaling wilt lezen, of dat dit vanuit je geloof niet gebruikelijk is om te doen. Toch zou ik willen meegeven dit eens te proberen. Het zou net het verschil kunnen maken tussen begrip en onbegrip, binnen de context van je eigen geloofsleven.

Zwart-wit en nuances

Zwart-wit denken is met het lezen van het Oude Testament niet zo’n heel groot probleem. Het Oude Testament is voor het overgrote deel zwart-wit en daarmee vrij duidelijk. Tenzij je, net als ik, vragen hebt hierover. Waarom het een of het ander, bijvoorbeeld. Vond mijn vader leuk, al die vragen van mij terwijl hij zelf niets meer met de Bijbel te maken wilde hebben. Niet dus. Ik kreeg dan een preek over alle tegenstrijdigheden en persoonlijke drogredenen, met als slot “en daarom geloven wij niet in de Bijbel”. Wie, wij? Mijn vader geloofde overigens wel in God, laat dat duidelijk zijn. Hij had alleen een andere kijk op de Bijbel dan ik. Veel wijsheden die hij mij mee gaf of die hij zei en ik niet begreep, kwamen uit de Bijbel. Goed, mijn verlangen deze te lezen groeide alleen maar meer.

Mijn vader (God hebbe zijn ziel), een boomer met (95% zekerheid) ongediagnostiseerde autisme, kon zelf dus ook de nuances in de Bijbel niet vinden. Hij bleef stellig dezelfde preek herhalen en stond er ook niet (meer) open voor. Toen ik in mijn eerste jaar Bijbelschool zat, had ik vaak momenten waarin ik mijn vader ineens begreep en zijn redeneringen zag. Niet dat ik het er mee eens was, dat zeker niet. Ik begreep wat hij bedoelde en hoe hij dat in zich opgenomen heeft. Ik leerde ook de nuance er in te zien. Zeker in het Nieuwe Testament is er een groot grijs gebied, die niet altijd makkelijk is om te begrijpen. Voor mij helpt Bijbelschool hierbij en de extra leesmateriaal die aanbevolen wordt. Ik heb nog weinig vragen waar ik mee blijf zitten en een hoop worden er ook beantwoord tijdens het studeren. Het wordt dus steeds duidelijker voor mij.

Beeldspraak (figuurlijk taalgebruik)

De Bijbel staat vol beeldspraak, wat heel verwarrend kan zijn voor iemand met autisme. Kijk alleen al naar de gelijkenissen die Jezus vertelde en Zijn uitspraken als “Ik ben het brood dat leven geeft” Johannes 6:35. Ik vond de gelijkenissen moeilijk te begrijpen, tot ik met Bijbelschool begon. Dit komt niet dankzij Bijbelschool zelf, maar door mijn oude autismecoach die veel gebruik maakte van metaforen en gelijkenissen gericht op mijn leven. Hierdoor zag ik nu ook de gelijkenissen van Jezus en de invloed op mijn leven.

Ook in bijvoorbeeld de Psalmen komt heel veel beeldspraak voor, wat het lastig kan maken deze goed te begrijpen. Het helpt voor mij nu vaak om het kort begrijpelijk in de kantlijn (voor mij nu de notitie ruimte) te schrijven. Ik had best moeite met de lessen, maar het werd wel steeds wat begrijpelijker.

Ik kan nog uren door gaan over alles waar je als autist tegen aan kan lopen met Bijbellezen, maar dan wordt deze blog veel te lang. Ook kan ik nog niet alles even goed uitleggen, dus begin ik daar ook nog niet aan. 1 en 2 Korintiërs bijvoorbeeld, kunnen mensen met autisme heel goed helpen. Alleen ik ben nog niet zover dat ik dit uitgelegd krijg aan anderen. Die houd je dus van me tegoed.

Hulpmiddelen bij het lezen van de Bijbel

Voor het Bijbellezen gebruik ik veel hulpmiddelen. Het helpt mij bij het verdiepen en het begrijpen. Sinds Bijbelschool heb ik er nog wat meer. Zo gebruik ik o.a.

  • Verschillende vertalingen: BGT, NBV21, NIV, HSV en af en toe een andere engelse vertaling online. De genoemde vertalingen heb ik thuis. Dit helpt bij het begrijpen van verzen binnen een bepaalde passage. Als ik vast loop op zo’n vers en andere vertalingen er bij pak, wordt die wel begrijpelijk.
  • Studiebijbel Online: eerst gebruikte ik alleen de basis. Sinds ik via Bijbelschool toegang heb tot een uitgebreide pakket, gebruik ik dat wat vaker.
  • Bijbelcommentaren: Boeken die vooral worden aanbevolen door school, maar ik lees ook andere. Ze worden geschreven door theologen en predikanten vanuit verschillende denominaties. Op die manier blijf ik een open geest houden.
  • Markeerstiften, (doorzichtige)notitieblaadjes, pennen en potloden: Op deze manier kan ik voldoende aantekeningen maken in mijn Bijbel(s) en deze markeren en onderstrepen.
  • Notitieboek/schrift: Hierin kan ik meer uitgebreide aantekeningen maken of extra aantekeningen maken van bijvoorbeeld lesmateriaal.

Dit helpt mij allemaal bij het beter begrijpen van de Bijbel. Ik gebruik niet alles elke dag even veel of even vaak, dat zou voor mij een eindeloze dagtaak worden. Ik heb er inmiddels zo’n methode voor mijzelf van gemaakt, dat ik weet wat ik nodig heb wanneer ik vastloop. Bijbelcommentaren lees ik wel bijna elke dag, omdat dit boeken zijn.

Bijbelschool

Sinds ik op Bijbelschool zit leer ik natuurlijk veel meer, dan dat ik deed zonder Bijbelschool. Dit geldt ook voor mensen zonder autisme, dus daar heeft het niet veel mee te maken. Ik merk wel dat het mij meer rust heeft gegeven in het lezen en bestuderen van de Bijbel. Ik mag lid blijven van de school, nadat ik ‘klaar ben’. Dit is dus iets wat ik ook zeker wil doen, mocht de toekomst dat toelaten. Hoewel dit los staat van mijn autisme (afgezien van dat ze toegankelijk zijn voor mijn autisme), merk ik dat het mij er wel enorm mee helpt. Daar ben ik dankbaar voor.

Bijbels Hebreeuws

Deze week begin ik met het leren van Bijbels Hebreeuws, de extra verdieping vind ik heel erg fijn. Dit zal er voor zorgen dat ik de grondtekst (redelijk) kan lezen. Het ligt er natuurlijk aan hoever je hier in veder studeert en welk taalniveau je behaalt. Ik kijk er erg naar uit om te beginnen en steeds verder te leren. Ook hiervoor gebruik ik hulpmiddeltjes zoals het opdelen van het alfabet en deze in een deel tegelijk te leren en te onthouden. Zo heb ik de eerste zes letters in volgorde op mijn hand geschreven. Zodat ik de hele dag door even kan stil staan en de letters benoemen.

Dit zijn voor mij de beste manieren waarop ik met mijn autisme de Bijbel kan lezen en steeds beter leer begrijpen. Ik hoop er in de toekomst meer over te kunnen schrijven, want ik vind het erg boeiend hoe dat in elkaar zit bij autisme.

Vraag van de week
Gebruik jij hulpmiddelen om de Bijbel beter te begrijpen? Zo ja, welke zijn dat?

Abonneer je op de nieuwsbrief
Je krijgt 1x per maand een e-mail met de nieuwste berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *