1230 words Powered by word counter
Voor ik deze blog schreef had ik heel andere plannen voor de blog van vandaag. Ik wilde eindelijk een boek bespreken: Raak de wonden aan van Tomás Halík. Dit zou een diepgaande persoonlijke reis zijn door kwetsbaarheid, lijden, en hoe we met onze wonden omgaan. Klinkt zwaar en diep, toch? Dat was het idee. Maar nee, hier zit ik dan, in plaats van het boek van Halík, over mijn angst voor succes te schrijven. Diep? Ik dacht het niet. Ironisch? Heel erg.
Want ik kreeg het eigenlijk veel te druk met het ontwikkelen van mijn Bijbelstudie Op Weg naar Pasen. Je zou zeggen: “Wow, dat is een succes!” En dat dacht ik zelf ook, totdat de angst voor succes ineens kwam opduiken. Ja, echt. Je zou verwachten dat ik een oase van rust zou zijn, maar in plaats daarvan voelde ik me alsof ik voor de camera stond en iedereen zei: “Wat een goede studie!” “Maak snel nog meer!” Help! Snel, iemand stop de wereld, want ik wil niet dat ze meer van me verwachten. En wat als het weer gesaboteerd wordt door iemand die niet wil dat ik groei?
Op Weg naar Pasen: De Achtergrond van mijn Eerste Bijbelstudie
Voor wie het nog niet weet: mijn eerste Bijbelstudie Op Weg naar Pasen is een achtdaagse reis door de Goede Week, met (praktische) lessen die je uitnodigen om Pasen echt te ervaren en je nieuw leven in Christus te omarmen. Het is praktisch en diepgaand, speciaal gericht op mensen met autisme en vergelijkbare breinen.
Maar wat gebeurde er toen ik bijna klaar was met deze studie? Ik dacht bijna klaar te zijn en eindelijk rustig te kunnen ademen. Maar nee, toen kwam de angst. De angst voor succes. Oeps. Dat had ik blijkbaar niet ingepland.
Mijn Angst voor Succes: De Grondslagen van de Onzekerheid
Even een sprongetje terug: drie jaar geleden, onder begeleiding van mijn autisme coach, ontdekte ik voor het eerst dat mijn angst voor succes helemaal niet nieuw was. Het zat al in mijn systeem. Maar hier komt de echte kicker: die angst werd veroorzaakt door jaren van onderdrukking. Het voelde als een onzichtbare muur die me tegenhield, niet door iets wat ik zelf deed, maar door de angst van anderen dat ik zou slagen. Ja, je leest het goed. En zelfs wanneer ik iets toch afmaakte, voelde die angst als een moeras waar ik doorheen moest lopen. En anderen waren alles behalve (oprecht) blij voor me of trots op me.
Jarenlang werd ik gestopt door de verwachtingen van anderen – vooral diegenen die bang waren dat ik zou slagen. Ze gaven me niet echt de ruimte om te groeien, en ik dacht dat het mijn eigen onzekerheid was. Maar nu weet ik beter. Het was die voortdurende druk om klein te blijven. Want stel je voor dat ik zou slagen. Dat zou andere mensen in de schaduw zetten. Dat was de gedachte die ik altijd met me meedroeg. En weet je, dat is niet de schuld van mij, maar van de context waarin ik me bevond. En ik moet toegeven: dat is lastig om te verwerken.
Dank je wel, jarenlange onderdrukking, voor het leren dat succes eigenlijk een bedreiging is. Maar nu weet ik beter.
Herstel je Spiegel: leven in waarheid (incl. Identiteit in Christus): De Volgende Fase
En hier komt het! Nu ga ik dus beginnen met mijn volgende Bijbelstudie: Autisme en de Bijbel. Je zou denken dat als ik weet wie ik ben in Christus, die angst voor succes gewoon als sneeuw voor de zon zou verdwijnen. Maar nee. Dat is dus niet zo simpel. Het is alsof je zegt: “Ik wil de regenboog zien,” maar de regen is nog niet voorbij. Je weet dat je ergens naartoe werkt, maar soms is het gewoon heel nat en winderig onderweg.
De grote ontdekking? Als ik mijn identiteit in Christus echt omarm, wordt die angst voor succes niet de baas. Maar ik ben een beetje stijf in die acceptatie, moet ik eerlijk zeggen. Want eerlijk is eerlijk: hoe accepteer je dat je geliefd en geroepen bent als je altijd geleerd hebt om klein te blijven?
Maar ik blijf lachen en gehoorzaam zijn. Echt, wat kan ik anders doen? Humor is mijn geheime wapen tegen deze zelftwijfel. En het beste? Meerdere mensen gaven aan interesse te hebben (tweede plaats) in Herstel je spiegel: leven in waarheid (incl. Identiteit in Christus), hoewel Autisme en de Bijbel op de eerste plaats kwam te staan.
Ik moet dus de angst in de ogen kijken en aan een nieuwe Bijbelstudie beginnen. Eerlijk gezegd denk ik dat Autisme en de Bijbel een mooi opstapje is naar Herstel je Spiegel.
En Dan: Het Boek van Halík En Waarom Ik Nog Steeds Op Pagina 21 Sta
De ironie? Ik had dus een groot plan voor mijn veertigdagentijd. Ik wilde Raak de wonden aan van Halík lezen en mijn eigen wonden verder verkennen. Weken van diep reflecteren. Het boek leek een gouden kans om die oude wonden eindelijk boven te brengen en aan te pakken. Maar… guess what? Ik ben nog steeds niet verder gekomen dan pagina 21. Terwijl ik ineens besloot om Op Weg naar Pasen te maken. Wat gebeurde er? Ik liet het boek liggen, en voilà, daar was die Bijbelstudie. Het moest gewoon gebeuren, dacht ik.
Ironisch, toch? Mijn angst voor succes verscheen precies toen ik bezig was met een studie die juist over nieuw leven gaat. Hoe kan het dat ik zo bang ben voor succes, terwijl mijn roeping van God over leven en bevrijding gaat?
En Ja, Humor en Zelfspot: Want Dat Maakt Alles Beter
Laten we eerlijk zijn, als ik niet met zelfspot naar mijn angst voor succes zou kunnen kijken, was ik al lang in een hoekje gaan zitten huilen. Want, zoals we allemaal weten: als je jezelf serieus neemt, dan zul je in je eentje vast komen te zitten. Dus waarom niet lachen om je angst? Waarom niet kijken naar de absurditeit van het hele proces? En om nog wat eerlijker te zijn, dit leerde ik van mijn oude autisme coach. Het zat altijd al in me, het is ook mijn soort humor, maar ondergesneeuwd en diep begraven door het klein moeten blijven. Langzaam maar zeker laat ik er steeds meer van zien.
Wat ik ben gaan leren, is dat mijn identiteit in Christus niet alleen mijn rust geeft, maar ook de kracht om door te gaan – zelfs als ik vol zit met angsten en twijfels. Dus ja, de Bijbelstudie Op Weg naar Pasen is af, en nu ga ik door met Autisme en de Bijbel en Herstel je Spiegel. En zelfs als ik angstig ben, blijf ik geloven dat ik deze reis niet alleen maak.
Wat komt er nu?
Nou, dit is waar het spannend wordt. Want in de volgende blogpost ga ik het hebben over hoe ChatGPT me helpt om mijn brein weer op de rails te krijgen wanneer ik vastloop. (En geloof me, mijn brein gaat regelmatig op vakantie en vergeet een beetje terug te komen.)
Want soms is er een moment waarop je niet verder kunt. Dat is waar ChatGPT om de hoek komt kijken.
Maar meer daarover dus later! Je wilt niet missen hoe ik met technologie mijn chaos te lijf ga. 😉
Vraag van de week
Heb jij angst voor succes? Of heb jij die gehad? Hoe ga/ging je daar mee om?
Geef een reactie